Sedef boya, uygulandığı yüzeylerde sedef etkisi yaratan kokusuz ve su bazlı dekoratif bir boyama şeklidir. Sedef boya, yıllardan beri en çok tercih edilen iç cephe efekt boya türleri arasında yer alıyor. İçerdiği sedef pigmentlerden dolayı ışığa göre yüzeyde değişkenlik gösterebilen sedef boya, parlak yapısı ve farklı çeşitleriyle göz alıcı desen ve motifler sunuyor.
Duvar, sıva, brüt beton ve ahşap yüzeylerde uygun astar ile birlikte kullanılan sedef boya, şık ve estetik bol miktardaki seçenekleriyle yaşam alanlarını daha ilgi çekici hale getiriyor.
Genel olarak duvarlarda kullanılsa da bazen mobilyalar üzerinde de uygulanan bu ürün, tüplerde sentezleme yapılarak farklı renkler elde edilebilir. Gümüş bir sedef boya ile yeşil, mavi, şampanya veya krem tonlar gibi pek çok renk üretilebilir. Ancak yaygın olarak gümüş sedef renklendirmede daha çok öne çıkıyor.
Metalik boya ve simli boya gibi bir son kat iç cephe efekt boya türü olan sedef boyanın avantajları ise;
Sedef boya yapılmadan önce alt yüzey hazırlığı tamamlanmalıdır. Boyanın değerlendirileceği alanın pürüzsüz ve temiz olması önemlidir. Zeminin durumuna göre zımpara veya macun işleminden sonra astar boya atılabilir. Son kat iç cephe boyası olan sedef boyanın uygulandığı yüzeydeki alttaki boyan ya da astar su bazlı olabilir. Yoğun bir kıvamlı sedef boya homojen hale gelmesi için spatula ile iyice karıştırılır. Sedef boyanın uygulanmasında tercihlere göre kullanılacak uygulama aleti değişebilir. Eğer efekt düşünülmüyorsa boya bir rulo veya fırça ile yukarıdan aşağıya yapılabilir. Fırça ileri geri hareket ettirilmemelidir. Aksi halde boyanın dokusu bozulabilir. Düz boyanın olduğu kuru bir yüzeye aynı renkteki sedef veya değişik bir tonla desen verilebilir. Sedef boya kurumadan efekt tamponu veya süngerle üzerinden geçerek bir takım desenler tasarlanabilir.
Öncelikle sedef boyanın kullanıldığı duvarın pürüzsüz olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca boyanın uygulandığı yüzeyin temiz olması da verimli sonuç verir. Sedef boyalı kuru bir duvarda temizleme işlemi nemli bir bezle yapılabilir. Temizlikte çamaşır suyu veya sirke gibi yüzeyi aşındırabilecek nitelikteki ürünlerden kaçınılması yararlı olacaktır.
İtalyan boya hem şık hem de sağlıklı bir boyadır. Peki İtalyan boyanın özellikleri, avantajları nelerdir? İtalyan boya silinebilir mi, suya dayanıklı mı haberimizde…
Sedef boya, göz alıcı desen ve motiflerle yaşam alanlarını ilgi çekici hale getirir. Sedef boya nedir, avantajları nelerdir, nasıl uygulanır ve temizlenir haberimizde…
Dekoratif boyalar, duvarlarınıza daha modern ve şık bir görünüm kazandırır. Peki dekoratif (efekt) boya nedir, nerelerde kullanılır, avantajları nelerdir haberimizde…