Dekoratif Boya (Efektli Boya) Nedir?

Son yıllarda giderek daha fazla tercih edilen boya çeşitlerinden biri olan dekoratif boyalar ile standartların dışında daha güzel ve ilham veren mekânlar oluşturulabilir. Geçmişi Rönesans’a kadar uzanan dekoratif veya diğer adıyla efekt boyalar, bu alanda bilinen ürünlerin ötesinde daha dalgalı ve efektli yapılarıyla öne çıkıyor.

Yüzeyler İçin İdeal Bir Seçenek

Özgün dokusuyla yaşam alanlarına modern ve şık bir görünüm kazandıran dekoratif boyalar, yaratıcı tasarımlar için ideal bir seçenek olarak yoğun ilgi görüyor. Bir yüzeyin görünümünü dönüştürmede öncelikli bir konuma sahip dekoratif boyalar, özel tekniklerle uygulanan nesnelere bir başka görsellik sunuyor. Işıkta veya gölgede farklı renkler olarak algılanabilme özelliğiyle dikkat çeken bu ürünler yardımıyla iç mekanlarda mükemmel bir dekorasyon ve ambiyans elde edilebiliyor.

Dekoratif Boya Nerelerde Kullanılabilir?

Çok fazla çeşidi olan dekoratif boyalar, yenilenmek istenen her türlü yüzeyde rahatlıkla kullanılabilir. Diğer boyalara kıyasla daha uzun ömürlü olan bu çeşitler, duvarların yanı sıra mobilya, masa, sandalye, TV ünitesi, yatak başlığı gibi değişik alanlarda değerlendiriliyor.

Dekoratif Boyanın Avantajları Nelerdir?

Dekoratif boyalar pek çok avantajıyla piyasada yaygın bir şekilde tercih ediliyor. Neden mi? Çünkü mekânlara duvar kağıdı kadar estetik bir hava katıyor. Düz renk boya çeşitleriyle gözü yormayan dekoratif boyalar farkındalık meydana getiriyor. Yıpranmış duvar yüzeyleri için yenileme özelliğine sahiptir. Darbelere maruz kalmış mobilya, masa ve sandalye yüzeylerini iyileştirmek için tasarlanabilir.

Dekoratif Boya Nasıl Uygulanır?

Bol çeşitli dekoratif boyaların kullanım alanları yüzeyde elde edilmek istenen desene göre değişiklik gösterebilir. Tüm dekoratif boya uygulamaları için geçerli olan bazı ortak özellikler ise şunlardır:


Dekoratif boyalar kapatıcı özelliğiyle hasarlı her türlü yüzeyde düşünülebilir. Genel olarak ustalık isteyen bu işlemde boya kurumadan hızlıca yapılmasına özen gösterilmelidir. Boya çeşidine ve yüzeyde hedeflenen efekte göre uygulama aletleri seçilmesi önemlidir. Duvarda desen oluşturmak için özel üretilmiş mala, dekoratif rulo, özel efekt fırçası, efekt spatulası gibi çeşitli uygulama aletlerinden yararlanılır. İşlemde istenen verimin alınması için uygulama öncesi zemindeki delikler ve çatlaklar kapatılır. İyi bir temizlik ve asarla birlikte duvar kuru, tozsuz ve nemsiz hale getirildikten sonra dekoratif boya uygulanır. Homojenliği ve duvara eşit yayılımını sağlamak için efekt boyalar uygulanırken iyice karıştırılması uygun olacaktır.

sahne medya